Niedziela to idealny dzień na przygotowanie pysznych pasztecików z mięsem. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, które masz. Najbardziej lubię wieprzowinę i wołowinę. Nie jest zbyt tłusty i ma przyjemny wyraźny smak.
Składniki
- mąka - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
- mięso mielone - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- papryka - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Dodaj lekko ubite jajko, ciepłe mleko i zagnieść ciasto.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.
Podsmaż cebulę na złoty kolor na oleju roślinnym.
Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie, aż będzie miękkie. Ciągle mieszaj i ugniataj grudki szpatułką.
Sól, posyp papryką i mielonym pieprzem. Dodaj posiekany czosnek.
Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, każdy rozwałkowany na żądaną grubość.
Połóż trochę nadzienia na tortillach i mocno przyklej krawędzie. Nadaj pasztecikom pożądany kształt.
Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-4 minuty z każdej strony.