pieczenie 22.01.2022

paszteciki z mięsem na patelni

50 min
10 porcji
Paszteciki z mięsem na patelni
Dariia Belkina, stock.adobe.com
0

Niedziela to idealny dzień na przygotowanie pysznych pasztecików z mięsem. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, które masz. Najbardziej lubię wieprzowinę i wołowinę. Nie jest zbyt tłusty i ma przyjemny wyraźny smak.

Składniki

do testu:
  • mąka - 500 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mleko - 1 szkło
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

Dodaj lekko ubite jajko, ciepłe mleko i zagnieść ciasto.

Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.

Podsmaż cebulę na złoty kolor na oleju roślinnym.

Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie, aż będzie miękkie. Ciągle mieszaj i ugniataj grudki szpatułką.

Sól, posyp papryką i mielonym pieprzem. Dodaj posiekany czosnek.

Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, każdy rozwałkowany na żądaną grubość.

Połóż trochę nadzienia na tortillach i mocno przyklej krawędzie. Nadaj pasztecikom pożądany kształt.

Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-4 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy