Kolejna ciekawa opcja przepysznych pączków. Z mąki kukurydzianej ciasto okazuje się żółte, smaczne i pachnące! Jeśli chodzi o nadzienie, możesz użyć dowolnego według własnego uznania: rozpuszczonej czekolady, skondensowanego mleka, dżemów lub miodu.
Składniki
- mąka kukurydziana - 3 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 1 szklanka
- suche drożdże - 7 g
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 50 G
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny - 400 ml
- dżem (truskawkowe) – 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.
Dodaj 2 łyżki. l. mąka, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Wymieszaj mąkę, ciasto, 2 łyżki.olej roślinny, jajko, sól i wanilinę.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Uformuj ciasto w grube kiełbaski, pokrój w poprzek na kawałki o grubości 5-7 centymetrów, z których każdy ma kształt pączka.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni i smaż pączki na złoty kolor.
Za pomocą strzykawki do gotowania napełnij pączki dżemem truskawkowym.