W przypadku tego przepisu Gorąco polecam ugotowanie ziemniaków z wyprzedzeniem, aby miały czas na ostygnięcie. Ponieważ nadzienie w surowym cieście nie musi być gorące. Aby ptysie były jeszcze smaczniejsze, dodaj trochę ulubionych grzybów do ziemniaków.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- Grzyby - 150 g
- cebula - 0.5 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 2 art.
- Sezam - 2 art.
- masło - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na puree z połową masła.
Na pozostałym oleju smażyć drobno posiekane grzyby z cebulą do miękkości.
Wymieszaj grzyby z ziemniakami i dopraw.
Rozwałkuj ciasto cienko, pokrój w kwadraty i ułóż na każdym nadzieniu.
Ściśnij rogi kopertą. Posmaruj ptysie jajkiem ubitym z mlekiem i posyp sezamem.
Piec w piekarniku przez 20-25 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy