Pizza w mojej rodzinie jest kochana przez wszystkich, więc często ją gotuję. W każdą sobotę rozpoczęliśmy nawet tradycję próbowania nowego przepisu. Dzisiaj chcę podzielić się moim ostatnim odkryciem: serową pizzą z ananasami i oliwkami. To totalna Rozkosz!
Składniki
- mąka - 400 g
- świeże drożdże - 15 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 120 ml
- SOS (beszamel) – 3 art.
- ananas (puszka) – 150 g
- oliwki (bez pestek) – Polbank
- Mozzarella - 200 g
- parmezan - 40 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij świeże drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier, 2 łyżki mąki i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, ciasto, oliwę z oliwek i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Zetrzyj mozzarellę i parmezan. Pokrój oliwki i ananasa, jak chcesz.
Ciasto rozwałkować na cienkie ciasto, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj półfabrykat sosem, równomiernie rozłóż ser, ananasy i oliwki. Zachowaj trochę parmezanu do podania.
Piecz pizzę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ułóż gotowe danie na desce do serwowania i posyp parmezanem.