Świetny przepis na bujne placki kefirowe. Możesz gotować na mące kukurydzianej lub dodać trochę pszenicy, tak jak ja. W przeciwnym razie zwinie się i nie nastąpi pożądana reakcja z proszkiem do pieczenia.
Składniki
- kefir (ciepły) – 180 ml
- mąka kukurydziana - 5 art.
- mąka - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- Zieleń - kilka gałązek
- czosnek - 1 ząbek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj sól, cukier, mielony pieprz i lekko ubite jajko do ciepłego kefiru.
W małych porcjach dodaj oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
Dodaj posiekane zioła i czosnek. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż Wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy