pieczenie 22.01.2022

naleśniki na kefirze

30 min
4 porcje
Naleśniki na kefirze
Sea Wave, stock.adobe.com
0

Czy w lodówce zamiast mleka jest kefir? Możesz też zrobić z niego pyszne naleśniki. Podgrzej kefir do temperatury pokojowej, a do reakcji dodaj sodę lub proszek do pieczenia do ciasta. Zwykle wybieram drugą opcję!

Składniki

  • mąka - 240 g
  • kefir (ciepły) – 500 ml
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • esencja waniliowa - 1 kropla
  • Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
  • masło (do smarowania naleśników) – 30 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą mikserem.

Dodaj połowę kefiru, esencję waniliową i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniataj masę do uzyskania gładkości.

Wlej pozostały kefir i ponownie wymieszaj.

Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i dobrze podgrzej. Wlej połowę ciasta kucharza i równomiernie rozprowadź go na całej powierzchni ukośnymi ruchami.

Smażyć naleśnik na złoty kolor z obu stron, ułożyć na talerzu i posmarować masłem. Powtórz kroki z resztą ciasta.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy