Czy w lodówce zamiast mleka jest kefir? Możesz też zrobić z niego pyszne naleśniki. Podgrzej kefir do temperatury pokojowej, a do reakcji dodaj sodę lub proszek do pieczenia do ciasta. Zwykle wybieram drugą opcję!
Składniki
- mąka - 240 g
- kefir (ciepły) – 500 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
- masło (do smarowania naleśników) – 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą mikserem.
Dodaj połowę kefiru, esencję waniliową i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniataj masę do uzyskania gładkości.
Wlej pozostały kefir i ponownie wymieszaj.
Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i dobrze podgrzej. Wlej połowę ciasta kucharza i równomiernie rozprowadź go na całej powierzchni ukośnymi ruchami.
Smażyć naleśnik na złoty kolor z obu stron, ułożyć na talerzu i posmarować masłem. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy