Aby babeczki dyniowe były szczególnie delikatne i przewiewne, gotuję je na kefirze. A następnie w przepisie szczegółowo opiszę, jak przygotować ciasto, aby było dobrze upieczone. W razie potrzeby spraw, aby były słodkie lub pikantne.
Składniki
- Dynia - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 100 g
- Olej roślinny - 70 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- mąka - 200 g
- kefir - 70 ml
- przyprawy i przyprawy (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa) – 1 CZ. l.
- sól - 1 szczypta
- pestki dyni - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj dynię na średniej tarce.
Wymieszaj jajko, kefir i masło, aż się połączą.
Dodaj cukier, mąkę, sól, przyprawy i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Dodaj dynię do ciasta, wymieszaj i włóż do kokilek. Posyp pestkami dyni.
Piecz babeczki w piekarniku przez 30-35 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy