pieczenie 29.03.2022

babeczki dyniowe

45 min
4 porcje
Babeczki dyniowe
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Aby babeczki dyniowe były szczególnie delikatne i przewiewne, gotuję je na kefirze. A następnie w przepisie szczegółowo opiszę, jak przygotować ciasto, aby było dobrze upieczone. W razie potrzeby spraw, aby były słodkie lub pikantne.

Składniki

  • Dynia - 150 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • cukier - 100 g
  • Olej roślinny - 70 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
  • mąka - 200 g
  • kefir - 70 ml
  • przyprawy i przyprawy (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa) – 1 CZ. l.
  • sól - 1 szczypta
  • pestki dyni - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj dynię na średniej tarce.

Wymieszaj jajko, kefir i masło, aż się połączą.

Dodaj cukier, mąkę, sól, przyprawy i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Dodaj dynię do ciasta, wymieszaj i włóż do kokilek. Posyp pestkami dyni.

Piecz babeczki w piekarniku przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy