pieczenie 22.01.2022

naleśniki z mięsem

40 min
6 porcji
Naleśniki z mięsem
igor_kell, stock.adobe.com
0

Rodzinny obiad, świąteczny stół lub wesoły karnawał-naleśniki są zawsze odpowiednie! Najbardziej satysfakcjonujące są z mięsem i najlepiej jest użyć mieszanki mielonej wieprzowiny i wołowiny. Dodaj czosnek i inne przyprawy według uznania.

Składniki

do testu:
  • mąka - 2 szklanki
  • mleko (ciepły) – 500 ml
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • Olej roślinny - 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą.

Dodaj połowę mleka, 1 łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj.

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i zagniataj łyżką, aż będzie gładka.

Dodaj pozostałe mleko i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Upewnij się, że nie ma grudek.

Posmaruj patelnię olejem i podgrzej na średnim ogniu. Wlać połowę ciasta i rozprowadzić na całej powierzchni ukośnymi ruchami.

Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powtórz procedurę z resztą ciasta.

Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.

Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego i gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając i ugniatając grudki szpatułką.

Na koniec posyp zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą.

Umieść nadzienie na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Zrób to samo z resztą naleśników i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy