Rodzinny obiad, świąteczny stół lub wesoły karnawał-naleśniki są zawsze odpowiednie! Najbardziej satysfakcjonujące są z mięsem i najlepiej jest użyć mieszanki mielonej wieprzowiny i wołowiny. Dodaj czosnek i inne przyprawy według uznania.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- mleko (ciepły) – 500 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny - 3 art.
- mielona wieprzowina - 150 g
- mielona wołowina - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj połowę mleka, 1 łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i zagniataj łyżką, aż będzie gładka.
Dodaj pozostałe mleko i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Upewnij się, że nie ma grudek.
Posmaruj patelnię olejem i podgrzej na średnim ogniu. Wlać połowę ciasta i rozprowadzić na całej powierzchni ukośnymi ruchami.
Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powtórz procedurę z resztą ciasta.
Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego i gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając i ugniatając grudki szpatułką.
Na koniec posyp zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
Umieść nadzienie na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Zrób to samo z resztą naleśników i nadzieniem.