pieczenie 22.01.2022

Pizza z gruszką, serem i orzechami włoskimi

40 min
8 porcji
Pizza z gruszką, serem i orzechami włoskimi
mykhaylovska, stock.adobe.com
0

Po raz pierwszy spróbowałem pizzy z gruszką, serem i orzechami w pizzerii. Tak bardzo podobało mi się to niezwykłe połączenie smaków, że zaledwie kilka dni później postanowiłem powtórzyć danie w domu. Gotowanie nie było wcale trudne, spróbuj I ty!

Składniki

do testu:
  • mąka - 2 szklanki
  • mleko (ciepły) – 150 ml
  • suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

W szerokiej misce połącz przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże.

Dodaj ciepłe mleko i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 20 minut.

Pokrój gruszkę w cienkie plasterki.

Zetrzyj parmezan i mozzarellę na grubej tarce.

Wysuszyć orzechy włoskie na patelni, ułożyć na desce i lekko zmiażdżyć wałkiem do ciasta.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Posmaruj półfabrykat sosem beszamelowym. Na wierzch równomiernie rozprowadź oba rodzaje sera, plasterki gruszki i trochę orzechów.

Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Posyp gotową pizzę resztkami orzechów.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy