Po raz pierwszy spróbowałem pizzy z gruszką, serem i orzechami w pizzerii. Tak bardzo podobało mi się to niezwykłe połączenie smaków, że zaledwie kilka dni później postanowiłem powtórzyć danie w domu. Gotowanie nie było wcale trudne, spróbuj I ty!
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- mleko (ciepły) – 150 ml
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- parmezan - 100 g
- Mozzarella - 50 g
- Gruszka - 1 rzecz
- orzechy włoskie - 50 g
- SOS (beszamel) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W szerokiej misce połącz przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże.
Dodaj ciepłe mleko i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 20 minut.
Pokrój gruszkę w cienkie plasterki.
Zetrzyj parmezan i mozzarellę na grubej tarce.
Wysuszyć orzechy włoskie na patelni, ułożyć na desce i lekko zmiażdżyć wałkiem do ciasta.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Posmaruj półfabrykat sosem beszamelowym. Na wierzch równomiernie rozprowadź oba rodzaje sera, plasterki gruszki i trochę orzechów.
Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posyp gotową pizzę resztkami orzechów.