desery 22.01.2022

ciasto & 171; Ptasie mleko & 187;

3 godz. 10 min.
8 porcji
Ciasto
Anna81, stock.adobe.com
0

Od wielu lat przygotowuję ciasto Ptasie mleko według tego przepisu i za każdym razem goście podziwiają jego smak i wygląd. A ja, jako gospodyni, jestem bardzo zadowolony z jego prostoty. Spróbuj i przygotować ten wspaniały deser!

Składniki

na biszkopt:
dla sufletu:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę ciepłą wodą i odłóż na bok pęcznieć.

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.

Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Pokrój biszkopt na cienkie ciasta, użyj miękkiego środka na podstawę.

Umieść półfabrykat biszkoptowy w dzielonej formie wyłożonej pergaminem.

Podgrzej spęcznioną żelatynę w łaźni wodnej, aż się rozpuści.

Schłodzone białka ubij z cukrem na ostre szczyty.

Wlej żelatynę, kwas cytrynowy, esencję waniliową i wymieszaj.

Wlej powstałą masę do formy z herbatnikiem i wyślij do lodówki na 2 godziny.

Roztop masło, dodaj mleko, cukier i kakao. Gotuj przez 2 minuty i wyłącz.

Lukier lekko schłodzić i polać ciasto.

Zetrzyj czekoladę na tarce z wiórkami, udekoruj gotowy deser.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz