Od wielu lat przygotowuję ciasto Ptasie mleko według tego przepisu i za każdym razem goście podziwiają jego smak i wygląd. A ja, jako gospodyni, jestem bardzo zadowolony z jego prostoty. Spróbuj i przygotować ten wspaniały deser!
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 150 g
- cukier - 150 g
- czekolada (do dekoracji) – 50 g
- białka jaj - 6 sztuk
- cukier - 300 g
- woda - 8 art.
- żelatyna - 20 g
- kwas cytrynowy - 0,25 CZ. l.
- esencja waniliowa - 1 kropla
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żelatynę ciepłą wodą i odłóż na bok pęcznieć.
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Pokrój biszkopt na cienkie ciasta, użyj miękkiego środka na podstawę.
Umieść półfabrykat biszkoptowy w dzielonej formie wyłożonej pergaminem.
Podgrzej spęcznioną żelatynę w łaźni wodnej, aż się rozpuści.
Schłodzone białka ubij z cukrem na ostre szczyty.
Wlej żelatynę, kwas cytrynowy, esencję waniliową i wymieszaj.
Wlej powstałą masę do formy z herbatnikiem i wyślij do lodówki na 2 godziny.
Roztop masło, dodaj mleko, cukier i kakao. Gotuj przez 2 minuty i wyłącz.
Lukier lekko schłodzić i polać ciasto.
Zetrzyj czekoladę na tarce z wiórkami, udekoruj gotowy deser.