dania główne 22.01.2022

pilaw z królika

1 godz. 15 min.
8 porcji
Pilaw z królika
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Dzisiaj powiem ci prosty przepis na pilaw z królika. Delikatne i soczyste mięso sprawia, że danie jest po prostu pyszne. Możesz przygotować taki pilaw zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Pyszna uczta odlatuje zawsze pierwsza!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj mięso królika, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.

Obierz cebulę i posiekaj, pokrój marchewki na małe kostki.

Rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso królika na złoty kolor ze wszystkich stron.

Przenieś mięso do głębokiego kotła, dodaj zirę, liść laurowy i połowę wody. Dusić przez pół godziny na małym ogniu.

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj smażony, umyty ryż i sól do kotła. Wlej resztę wody i gotuj przez kolejne 20 minut.

Podczas serwowania dodaj do talerza liście świeżej pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy