Dzisiaj powiem ci prosty przepis na pilaw z królika. Delikatne i soczyste mięso sprawia, że danie jest po prostu pyszne. Możesz przygotować taki pilaw zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Pyszna uczta odlatuje zawsze pierwsza!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj mięso królika, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Obierz cebulę i posiekaj, pokrój marchewki na małe kostki.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż mięso królika na złoty kolor ze wszystkich stron.
Przenieś mięso do głębokiego kotła, dodaj zirę, liść laurowy i połowę wody. Dusić przez pół godziny na małym ogniu.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj smażony, umyty ryż i sól do kotła. Wlej resztę wody i gotuj przez kolejne 20 minut.
Podczas serwowania dodaj do talerza liście świeżej pietruszki.