Potrawy dietetyczne wcale nie muszą być nudne, mdłe i monotonne. Na przykład, oto mój ulubiony przepis na roladę z kurczaka i wątróbki z ziołami i ostrą papryką. Jest nie tylko pyszny, ale także bardzo piękny.
Składniki
- kurczak - 1 rzecz
- wątróbka drobiowa - 200 g
- Olej roślinny - 2 art.
- papryka - 0.5 kawałki
- Chili - 1 strąk
- Zieleń - 0.5 pęczek
- sól - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 0.5 CZ. l.
- liść laurowy - 2 kawałki
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- ziele angielskie (groszek) – 5 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Najtrudniejszą częścią jest cięcie kurczaka. Musisz wyciąć wszystkie kości,aby w miarę możliwości całe mięso pozostało jednym kawałkiem.
Rozłóż go tak, aby powstał prostokąt o tej samej grubości. Sól i pieprz.
Pokrój wątrobę na średnie kawałki i smaż na oleju roślinnym przez 5 minut.
Na środku prostokąta z kurczaka ułóż wątrobę, paprykę pokrojoną w paski (oba rodzaje) i grubo posiekane warzywa.
Owinąć ciasną rolkę, a jeśli jest za długa-przeciąć na pół. Zawiń go w kilka warstw folii spożywczej i zawiąż wszystko sznurkiem do gotowania.
Zagotuj 2 l wody. Sól, dodaj liść laurowy, korzeń pietruszki i ziele angielskie.
Włóż bułkę do garnka i gotuj pod przykryciem przez 40 minut. Następnie ostudź trochę, uwolnij z folii i przenieś do naczynia do pieczenia.
Wyślij bułkę do piekarnika na kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni.