We Francji każdy kucharz wie, jak zrobić bezbłędny omlet. Rzemiosło jest doskonalone przez lata ciągłych poszukiwań. Na szczęście do tego przepisu nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności kulinarne. Wszystko jest tak proste, że nawet dziecko może sobie z tym poradzić.
Składniki
- jaja kurze - 6 kawałki
- pieczarki - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- mleko - 150 ml
- oliwa z oliwek - 1 art.
- masło - 50 g
- gałka muszkatołowa - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki na małe kawałki.
Obierz ząbki czosnku i pokrój w talerze.
Roztop masło na patelni i smaż pieczarki do miękkości.
Dodaj czosnek, zmieloną gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj i wyłącz po 1 minucie.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i ciepłym mlekiem.
Dodaj pieczarki i wymieszaj.
Nasmaruj formę oliwą z oliwek, wlej obrabiany przedmiot i piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy