pieczone kotlety z kurczaka z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem
Latem często robię takie kotlety. Są sycące, soczyste i wcale nie kłopotliwe. Podczas gdy kotlety są pieczone, możesz pokroić sałatkę i nakryć do stołu. Idealne danie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- pomidory koktajlowe - 150 g
- cukinia (Młody) – 150 g
- ser (solidny) – 200 g
- mąka - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- majonez - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory i cukinię w plasterki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i lekko zrumień cukinię po obu stronach.
Pokrój filet z kurczaka na talerze o grubości 1,5 centymetra.
Zawiń w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem.
Zetrzyj twardy ser.
Jajka lekko ubij solą i mielonym pieprzem.
Wlej mąkę na szeroki talerz.
Rozwałkuj kotlety w mące i zanurz w cieście.
Smaż kotlety na patelni przez 2 minuty z każdej strony.
Wyłóż blachę do pieczenia folią i ułóż kotlety.
Posmaruj majonezem, połóż pomidory, posyp cukinię startym serem.
Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 7-10 minut.