dania główne 27.01.2022

pieczone kotlety z kurczaka z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem

50 min
5 porcji
Pieczone kotlety z kurczaka z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem
Alena, stock.adobe.com
0

Latem często robię takie kotlety. Są sycące, soczyste i wcale nie kłopotliwe. Podczas gdy kotlety są pieczone, możesz pokroić sałatkę i nakryć do stołu. Idealne danie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pomidory i cukinię w plasterki.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i lekko zrumień cukinię po obu stronach.

Pokrój filet z kurczaka na talerze o grubości 1,5 centymetra.

Zawiń w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem.

Zetrzyj twardy ser.

Jajka lekko ubij solą i mielonym pieprzem.

Wlej mąkę na szeroki talerz.

Rozwałkuj kotlety w mące i zanurz w cieście.

Smaż kotlety na patelni przez 2 minuty z każdej strony.

Wyłóż blachę do pieczenia folią i ułóż kotlety.

Posmaruj majonezem, połóż pomidory, posyp cukinię startym serem.

Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 7-10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy