Jeśli nie chcesz marynować mięsa w occie, spróbuj użyć kefiru. Doskonale zmiękcza nawet najtwardsze kawałki. Ugotuj na przykład szaszłyki wołowe na kefirze, a będziesz mile zaskoczony wynikiem. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- wołowina - 2 kg
- kefir - 500 ml
- cebula - 4 kawałki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę w średnią kostkę i włóż do miski.
Cebulę obrać i pokroić w grube pierścienie.
Dodaj cebulę, sól, przyprawy i kefir do miski z mięsem.
Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i umieść w chłodnym miejscu na 3 godziny.
Połóż mięso i cebulę na szaszłykach. Smaż na grillu przez 15-20 minut, obracając co 3-4 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy