kapusta na zimę w słoikach

30 min
1 puszka 3 l
Kapusta na zimę w słoikach
Inna, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele przepisów na kiszoną kapustę. A ugotujmy kapustę kiszoną we własnym soku bez solanki? Aby taki zbiór odniósł sukces, do kiszenia używaj białej kapusty średnich i średnio późnych odmian. Więc chodźmy!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, dodaj sól (w ilości 15-20 g na 1 kg kapusty) i pamiętaj lekko rękami, aby sok zaczął się wyróżniać.

Obierz marchewki i pokrój w cienkie kostki, Wyślij do rondla na kapustę.

Do warzyw dodaj liść laurowy, kminek i ziarna pieprzu, dobrze wymieszaj.

Napełnij czysty trzylitrowy słoik ¾ jarmużem. Ważne! Umieść kapustę w słoiku, bardzo mocno ubijając, aby uwolniony sok całkowicie pokrył kapustę.

Przykryj szyjkę słoika gazą i zabezpiecz gumką. Aby rozpocząć proces fermentacji, trzymaj słoik kapusty w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Aby proces fermentacji był bardziej aktywny, przebijaj kapustę w słoiku do samego dna drewnianym szpikulcem - w ten sposób wydostaną się gazy powstałe w procesie fermentacji.

Po zakończeniu procesu fermentacji (zwykle 4-5 dni)przykryj słoik kapustą kapuśniakiem i wyślij do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy