Istnieje wiele przepisów na kiszoną kapustę. A ugotujmy kapustę kiszoną we własnym soku bez solanki? Aby taki zbiór odniósł sukces, do kiszenia używaj białej kapusty średnich i średnio późnych odmian. Więc chodźmy!
Składniki
- kapusta - 2 kg
- marchew - 200 g
- kminek (nasiona) – szczypta
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- liść laurowy - 1 szt.
- sól - 30 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, dodaj sól (w ilości 15-20 g na 1 kg kapusty) i pamiętaj lekko rękami, aby sok zaczął się wyróżniać.
Obierz marchewki i pokrój w cienkie kostki, Wyślij do rondla na kapustę.
Do warzyw dodaj liść laurowy, kminek i ziarna pieprzu, dobrze wymieszaj.
Napełnij czysty trzylitrowy słoik ¾ jarmużem. Ważne! Umieść kapustę w słoiku, bardzo mocno ubijając, aby uwolniony sok całkowicie pokrył kapustę.
Przykryj szyjkę słoika gazą i zabezpiecz gumką. Aby rozpocząć proces fermentacji, trzymaj słoik kapusty w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Aby proces fermentacji był bardziej aktywny, przebijaj kapustę w słoiku do samego dna drewnianym szpikulcem - w ten sposób wydostaną się gazy powstałe w procesie fermentacji.
Po zakończeniu procesu fermentacji (zwykle 4-5 dni)przykryj słoik kapustą kapuśniakiem i wyślij do lodówki.