napoje 02.06.2023

kwas chlebowy z owsa w domu

20 min
12 porcji
Kwas z owsa w domu
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Czy wiesz, że kwas chlebowy może szybko przywrócić siłę, ugasić pragnienie i nasycić organizm przydatnymi substancjami? Powody są więcej niż wystarczające, aby nauczyć się gotować kwas chlebowy z owsa. W domu napój jest szczególnie bogaty i smaczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj połowę wody ze 100 g cukru i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź do 35 do 40 stopni.

Posortuj owies, opłucz i włóż do słoika.

Dodaj rodzynki i ciepłą wodę. Przykryj gazą i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu na 4 dni.

Przecedzić przez gazę. Wlej płyn, włóż owies z powrotem do słoika.

Roztop pozostały cukier na patelni.

Zagotuj pozostałą wodę, wymieszaj ze smażonym cukrem i ostudź do 40 stopni.

Wlej ciepłą wodę do słoika z owsem i nalegaj w temperaturze pokojowej przez kolejne 4 dni. Po tym czasie kwas chlebowy będzie gotowy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy