Czy wiesz, że kwas chlebowy może szybko przywrócić siłę, ugasić pragnienie i nasycić organizm przydatnymi substancjami? Powody są więcej niż wystarczające, aby nauczyć się gotować kwas chlebowy z owsa. W domu napój jest szczególnie bogaty i smaczny!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj połowę wody ze 100 g cukru i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź do 35 do 40 stopni.
Posortuj owies, opłucz i włóż do słoika.
Dodaj rodzynki i ciepłą wodę. Przykryj gazą i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu na 4 dni.
Przecedzić przez gazę. Wlej płyn, włóż owies z powrotem do słoika.
Roztop pozostały cukier na patelni.
Zagotuj pozostałą wodę, wymieszaj ze smażonym cukrem i ostudź do 40 stopni.
Wlej ciepłą wodę do słoika z owsem i nalegaj w temperaturze pokojowej przez kolejne 4 dni. Po tym czasie kwas chlebowy będzie gotowy.