napoje 24.05.2023

kwas jabłkowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kwas jabłkowy
Ushakov, stock.adobe.com
0

Kto powiedział, że kwas musi być tylko chlebem? Początkowo tak było, ale w czasach starożytnych pojawiły się dziesiątki innych odmian. Każda gospodyni starała się wnieść coś innego. Jednym ze znalezisk znalezionych w starej książce kucharskiej jest kwas jabłkowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń środek z jabłek i pokrój owoce na duże kawałki.

Zagotuj wodę, dodaj jabłka i gotuj przez 5 minut.

Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

Niech kompot ostygnie do temperatury pokojowej.

Dodaj drożdże, wymieszaj i przykryj gazą.

Pozostaw kwas chlebowy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie odcedź.

Butelkuj i pozostaw na noc w lodówce.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy