Kto powiedział, że kwas musi być tylko chlebem? Początkowo tak było, ale w czasach starożytnych pojawiły się dziesiątki innych odmian. Każda gospodyni starała się wnieść coś innego. Jednym ze znalezisk znalezionych w starej książce kucharskiej jest kwas jabłkowy.
Składniki
- jabłka - 500 g
- woda - 2 L
- cukier - 100 g
- suche drożdże - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń środek z jabłek i pokrój owoce na duże kawałki.
Zagotuj wodę, dodaj jabłka i gotuj przez 5 minut.
Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Niech kompot ostygnie do temperatury pokojowej.
Dodaj drożdże, wymieszaj i przykryj gazą.
Pozostaw kwas chlebowy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej, a następnie odcedź.
Butelkuj i pozostaw na noc w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy