gęsty dżem-pięć minut agrestu

16 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem
fazeful, stock.adobe.com
0

Dżem-pięć minut agrestu-smaczny, pachnący, lepki, najbardziej użyteczny. Jaki jest sekret? W krótkim trzykrotnym gotowaniu. Wybierz lekko niedojrzałe owoce o elastycznej skórze, aby jagody nie gotowały się podczas gotowania.

Składniki

  • agrest - 800 g
  • cukier - 800 g
  • woda - 6 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, usuń ogony, umyj jagody pod bieżącą wodą, włóż do durszlaka.

Umieść jagody w misce do gotowania, przykryj połową cukru, wstrząśnij, aby równomiernie rozprowadzić cukier, pozostaw do zaparzenia na 2-3 godziny.

Następnie dodaj pozostały cukier, wlej wodę i podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększ ogień i zagotuj, usuwając powstałą pianę. Delikatnie mieszając gotuj dżem przez 5 minut. Zdejmij z ognia, przykryj miskę i pozostaw do zaparzenia na kilka godzin.

Ponownie włóż przedmiot do ognia i stopniowo zwiększając ciepło, gotuj przez 5 minut po ugotowaniu. Nie zapomnij usunąć pianki! Przykryj miskę dżemu i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.

Ponownie powtórz Gotowanie z minimalnym ciepłem przez 5 minut po ugotowaniu.

Wlej gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś dżem w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy