Dżem-pięć minut agrestu-smaczny, pachnący, lepki, najbardziej użyteczny. Jaki jest sekret? W krótkim trzykrotnym gotowaniu. Wybierz lekko niedojrzałe owoce o elastycznej skórze, aby jagody nie gotowały się podczas gotowania.
Składniki
- agrest - 800 g
- cukier - 800 g
- woda - 6 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, usuń ogony, umyj jagody pod bieżącą wodą, włóż do durszlaka.
Umieść jagody w misce do gotowania, przykryj połową cukru, wstrząśnij, aby równomiernie rozprowadzić cukier, pozostaw do zaparzenia na 2-3 godziny.
Następnie dodaj pozostały cukier, wlej wodę i podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększ ogień i zagotuj, usuwając powstałą pianę. Delikatnie mieszając gotuj dżem przez 5 minut. Zdejmij z ognia, przykryj miskę i pozostaw do zaparzenia na kilka godzin.
Ponownie włóż przedmiot do ognia i stopniowo zwiększając ciepło, gotuj przez 5 minut po ugotowaniu. Nie zapomnij usunąć pianki! Przykryj miskę dżemu i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.
Ponownie powtórz Gotowanie z minimalnym ciepłem przez 5 minut po ugotowaniu.
Wlej gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przenieś dżem w chłodne, ciemne miejsce.