sok śliwkowy na zimę

1 godz. 0 min.
6 puszek
Sok śliwkowy na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Przygotujmy naturalny domowy sok śliwkowy bez użycia sokowirówki? Zgodnie z tym prostym przepisem śliwki są najpierw gotowane, a następnie puree i przecierane przez sito. Sok jest bogaty, smaczny i aromatyczny!

Składniki

  • śliwki - 3 kg
  • cukier - 400 G (w zależności od odmiany śliwek i preferencji smakowych)
  • woda (z konieczności) – 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.

Umieść połówki śliwek w garnku do gotowania, zalej wodą, aby przykryła tylko śliwki, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.

Zmiękczone śliwki razem z płynem puree za pomocą blendera zanurzeniowego.

Przetrzyj powstałą masę śliwkową przez sito. Jeśli sok jest wystarczająco gęsty, wlej trochę wody.

Dodaj cukier, dobrze wymieszaj, ponownie zagotuj przedmiot, usuń piankę i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej wrzący sok śliwkowy do sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony sok przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy