Przygotujmy naturalny domowy sok śliwkowy bez użycia sokowirówki? Zgodnie z tym prostym przepisem śliwki są najpierw gotowane, a następnie puree i przecierane przez sito. Sok jest bogaty, smaczny i aromatyczny!
Składniki
- śliwki - 3 kg
- cukier - 400 G (w zależności od odmiany śliwek i preferencji smakowych)
- woda (z konieczności) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Umieść połówki śliwek w garnku do gotowania, zalej wodą, aby przykryła tylko śliwki, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.
Zmiękczone śliwki razem z płynem puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
Przetrzyj powstałą masę śliwkową przez sito. Jeśli sok jest wystarczająco gęsty, wlej trochę wody.
Dodaj cukier, dobrze wymieszaj, ponownie zagotuj przedmiot, usuń piankę i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej wrzący sok śliwkowy do sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony sok przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.