Aby marynowana papryka była smaczniejsza i bardziej pikantna, zawsze gotuję ją z czosnkiem. Zimą możesz użyć go jako niezależnej przekąski, dodać do sałatek lub innych potraw. Na przykład w zupach, barszczach lub gulaszach – bardzo smaczne.
Składniki
- papryka - 500 g
- woda - 600 ml
- czosnek - 5 ząbki
- pietruszka - 2 gałązki
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę losowo.
Zagotuj wodę, włóż do niej pieprz i gotuj przez 5 minut.
Włóż czosnek, pietruszkę i tę paprykę do wysterylizowanych słoików.
Dodaj pozostałe składniki do wody i zagotuj marynatę.
Wlać paprykę, wysterylizować słoiki przez kolejne 10 minut i zwinąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy