Proces gotowania jest długi, ale niezbyt trudny. Konsekwentnie wykonuj czynności, uważnie obserwuj proces, a otrzymasz bardzo smaczny suchy dżem wiśniowy. Zasadniczo są to suszone słodkie jagody.
Składniki
- wiśnia - 3 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wiśnie, zalej je osoloną wodą przez 20 minut, a następnie dokładnie spłucz.
Za pomocą szpilki lub specjalnego urządzenia usuń pestki z wiśni.
Przykryj jagody cukrem i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Odcedź powstały sok, dodaj wodę i gotuj przez 5 minut.
Napełnij wiśnie gorącym syropem i odłóż na bok do ostygnięcia.
Wrzuć jagody do durszlaka, zagotuj syrop i ponownie wlej wiśnie. Powtórz procedurę jeszcze dwa razy, aby jagody były dobrze nasycone syropem.
Rozłóż wiśnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 4 godziny.
Złóż suchy dżem do czystych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.