suchy dżem wiśniowy

4 godz. 30 min.
4 porcje
Suchy dżem wiśniowy
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Proces gotowania jest długi, ale niezbyt trudny. Konsekwentnie wykonuj czynności, uważnie obserwuj proces, a otrzymasz bardzo smaczny suchy dżem wiśniowy. Zasadniczo są to suszone słodkie jagody.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wiśnie, zalej je osoloną wodą przez 20 minut, a następnie dokładnie spłucz.

Za pomocą szpilki lub specjalnego urządzenia usuń pestki z wiśni.

Przykryj jagody cukrem i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Odcedź powstały sok, dodaj wodę i gotuj przez 5 minut.

Napełnij wiśnie gorącym syropem i odłóż na bok do ostygnięcia.

Wrzuć jagody do durszlaka, zagotuj syrop i ponownie wlej wiśnie. Powtórz procedurę jeszcze dwa razy, aby jagody były dobrze nasycone syropem.

Rozłóż wiśnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 40 stopni na 4 godziny.

Złóż suchy dżem do czystych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy