kompot wiśniowy na zimę z kwasem cytrynowym

30 min
4 porcje
Kompot wiśniowy na zimę z kwasem cytrynowym
Hakan Eliaçık, stock.adobe.com
0

Najprostszym i najbardziej uniwersalnym sposobem na przedłużenie okresu przydatności do spożycia na zimę jest dodanie kwasu cytrynowego. Jest to uniwersalny środek konserwujący do kompotów, do których nie wystarczy wlać octu. Powiem ci więcej na konkretnym przykładzie z wiśniami.

Składniki

  • wiśnia - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • cukier - 300 g
  • woda - 5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wiśnie i włóż do wysterylizowanych słoików.

Napełnij go cukrem i zalej wrzącą wodą. Przykryj i odstaw na 7 minut.

Odcedź syrop i ponownie go zagotuj.

Wlej kwas cytrynowy do słoików, zalej syropem i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy