Niestety ta roślina nie jest jeszcze zbyt popularna. Ale jeśli masz szczęście kupić pęcherzycę warzywną, zrób z niej dżem. Najtrudniejszą częścią jest obieranie i mycie owoców. Radzę używać ciepłej wody.
Składniki
- pęcherzyca (warzywny) – 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- anyż (mielony) – 0,5 łyżeczka
- woda - 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pęcherzyca obierz, opłucz i pokrój na małe kawałki.
W głębokim rondlu gotuj przez 3 minuty Syrop z wody i cukru.
Dodaj pęcherzycę, gotuj przez 2 minuty i ostudź w temperaturze pokojowej. Powtórz procedurę dwa razy.
Dodaj anyż, kwas cytrynowy i gotuj dżem przez kolejne 2 minuty.
Włóż do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy