dżem z pęcherzycy warzywnej

20 min
10 porcji
Dżem z pęcherzycy warzywnej
thanksforbuying, stock.adobe.com
0

Niestety ta roślina nie jest jeszcze zbyt popularna. Ale jeśli masz szczęście kupić pęcherzycę warzywną, zrób z niej dżem. Najtrudniejszą częścią jest obieranie i mycie owoców. Radzę używać ciepłej wody.

Składniki

  • pęcherzyca (warzywny) – 2 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • anyż (mielony) – 0,5 łyżeczka
  • woda - 350 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pęcherzyca obierz, opłucz i pokrój na małe kawałki.

W głębokim rondlu gotuj przez 3 minuty Syrop z wody i cukru.

Dodaj pęcherzycę, gotuj przez 2 minuty i ostudź w temperaturze pokojowej. Powtórz procedurę dwa razy.

Dodaj anyż, kwas cytrynowy i gotuj dżem przez kolejne 2 minuty.

Włóż do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy