kawior z pieczonego bakłażana na zimę

1 godz. 20 min.
4 porcje
Kawior z pieczonego bakłażana na zimę
tynza, stock.adobe.com
0

Podczas pieczenia bakłażany nie tylko stają się bardziej miękkie, ale także nabierają nowych nut smakowych. Dziwne byłoby nie używać tego do przygotowywania półfabrykatów. Cieszę się, że mogę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na kawior warzywny na zimę właśnie z takich bakłażanów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz bakłażany w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 220-240 stopni.

Obierz je i drobno posiekaj.

Posiekaj cebulę osobno i smaż na oleju na złoty kolor.

Dodaj pomidora, sól i cukier i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7-8 minut.

Dodaj bakłażana i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

Dodaj zmiażdżony czosnek, wlej ocet i gotuj kawior przez kolejne 5 minut.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy