Podczas pieczenia bakłażany nie tylko stają się bardziej miękkie, ale także nabierają nowych nut smakowych. Dziwne byłoby nie używać tego do przygotowywania półfabrykatów. Cieszę się, że mogę podzielić się z wami sprawdzonym przepisem na kawior warzywny na zimę właśnie z takich bakłażanów.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- cebula - 400 g
- Olej roślinny - 100 ml
- Pasta pomidorowa - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz bakłażany w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Obierz je i drobno posiekaj.
Posiekaj cebulę osobno i smaż na oleju na złoty kolor.
Dodaj pomidora, sól i cukier i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7-8 minut.
Dodaj bakłażana i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Dodaj zmiażdżony czosnek, wlej ocet i gotuj kawior przez kolejne 5 minut.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy