Zimą warzywa w puszkach są podawane do świątecznych i zwykłych potraw, używane jako przekąska i używane do gotowania. Dlatego bez względu na to, ile już przygotujesz, kolejny słoik nie będzie zbędny. Przygotujmy razem sałatkę z ogórków na zimę!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Okresowo zmieniaj wodę. Warzywa są nasycone wilgocią, stają się bardziej chrupiące i smaczne.
Pokrój ogórki i marchewki. Paprykę przekroić na pół, usunąć łodygę i nasiona, pokroić na małe kawałki. Koperek opłucz i posiekaj. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Obierz cebulę, a także posiekaj. Wytnij, jak chcesz: z piórami, kostkami, półpierścieniami lub dużymi kawałkami.
W misce o odpowiedniej wielkości połącz ogórki, marchewkę, paprykę, czosnek, cebulę i koperek. Dodaj przyprawy, sól i dobrze wymieszaj. Pozostaw warzywa na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie będą mieli czas na nasiąkanie i wydzielają wystarczającą ilość soku.
Umieść warzywa w wcześniej wysterylizowanych słoikach. Od czasu do czasu wstrząsaj, aby je ściślej wypełnić. Wlać powstały sok.
Przykryj dno szerokiej patelni ręcznikiem. Wlej wodę i podgrzej do temperatury 40-45 stopni. Umieść słoiki z warzywami i przykryj pokrywkami. Powinno być tyle wody, aby sięgała do "ramion" puszek. Na małym ogniu rozgrzej kąpiel do sterylizacji, aż ciecz w słoikach się zagotuje-to początek procesu sterylizacji. Wykryj przez 10 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni, do każdego wlej ocet. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień. Przenieś schłodzone słoiki do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.