dżem brzoskwiniowo-jabłkowy

45 min
4 porcje
Dżem z brzoskwiń i jabłek
minadezhda, stock.adobe.com
0

Dla mnie główną zaletą dżemu brzoskwiniowo-jabłkowego jest to, że okazuje się bardzo gęsty, nawet bez długiego gotowania. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości pektyny w tych owocach. A im mniej obróbki cieplnej, tym więcej witamin jest przechowywanych.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej brzoskwinie wrzącą wodą przez minutę, spłucz zimną wodą i obierz.

Usuń pestki i drobno posiekaj owoce.

Jabłka obierz i drobno posiekaj.

Przykryj wszystko cukrem i cynamonem i pozostaw na kilka godzin.

Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez 20-30 minut.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy