dżem jabłkowy w plasterkach

25 min
8 porcji
Dżem jabłkowy w plasterkach
spline_x, stock.adobe.com
0

Aby owoce nie straciły kształtu, powinieneś znać kilka ważnych niuansów. Zostanie to omówione nie tylko w przepisie na dżem jabłkowy w plasterkach. Przeczytaj uważnie, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i zabierz się do pracy!

Składniki

  • jabłka - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • sok z cytryny - 100 ml
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i pokrój w kliny.

Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj jabłka, gotuj przez 1 minutę, wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny.

Odcedź syrop do osobnego rondla, gotuj przez 5 minut, dodaj jabłka i natychmiast wyłącz ogrzewanie. Odstawić do ostygnięcia na 2-3 godziny.

Ponownie odcedź syrop, zagotuj i dodaj jabłka.

Gotuj przez 5-7 minut, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy