Aby owoce nie straciły kształtu, powinieneś znać kilka ważnych niuansów. Zostanie to omówione nie tylko w przepisie na dżem jabłkowy w plasterkach. Przeczytaj uważnie, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i zabierz się do pracy!
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 2 kg
- sok z cytryny - 100 ml
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i pokrój w kliny.
Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj jabłka, gotuj przez 1 minutę, wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny.
Odcedź syrop do osobnego rondla, gotuj przez 5 minut, dodaj jabłka i natychmiast wyłącz ogrzewanie. Odstawić do ostygnięcia na 2-3 godziny.
Ponownie odcedź syrop, zagotuj i dodaj jabłka.
Gotuj przez 5-7 minut, włóż do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy