papryka lecho z koncentratem pomidorowym na zimę

40 min
4 puszki po 0,3 l
Lecho z papryki z koncentratem pomidorowym na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Lecho z koncentratem pomidorowym jest szybsze i łatwiejsze do zrobienia niż lecho z pomidorami. Przekąska jest jasna, aromatyczna, umiarkowanie pikantna, z apetycznymi plasterkami papryki. Wskazówka: wybierz wysokiej jakości koncentrat pomidorowy, wtedy lecho wyjdzie - polizasz palce!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą w stosunku 1:3 (w zależności od gęstości koncentratu pomidorowego może być mniej wody - sos powinien być dość gęsty), dodać goździki i oba rodzaje pieprzu. Umieść sos na ogniu i zagotuj.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski lub średnie plastry.

Przygotowaną paprykę włożyć do gotującego się sosu pomidorowego, zagotować, usunąć piankę. Sól lecho, dodaj cukier i olej roślinny, wymieszaj i gotuj przez 20-25 minut na średnim ogniu.

Zmiel czosnek i ostrą paprykę i wyślij do rondla z wrzącym lecho.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Wrzące lecho zapakuj do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy