papryka lecho z koncentratem pomidorowym na zimę
Lecho z koncentratem pomidorowym jest szybsze i łatwiejsze do zrobienia niż lecho z pomidorami. Przekąska jest jasna, aromatyczna, umiarkowanie pikantna, z apetycznymi plasterkami papryki. Wskazówka: wybierz wysokiej jakości koncentrat pomidorowy, wtedy lecho wyjdzie - polizasz palce!
Składniki
- papryka - 1 kg
- Pasta pomidorowa - 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet (9%) – 2 art.
- ziele angielskie (groszek) – do smaku
- czarny pieprz (groszek) – do smaku
- Goździk - 2 szt.
- cukier - 1,5 art.
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą w stosunku 1:3 (w zależności od gęstości koncentratu pomidorowego może być mniej wody - sos powinien być dość gęsty), dodać goździki i oba rodzaje pieprzu. Umieść sos na ogniu i zagotuj.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski lub średnie plastry.
Przygotowaną paprykę włożyć do gotującego się sosu pomidorowego, zagotować, usunąć piankę. Sól lecho, dodaj cukier i olej roślinny, wymieszaj i gotuj przez 20-25 minut na średnim ogniu.
Zmiel czosnek i ostrą paprykę i wyślij do rondla z wrzącym lecho.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Wrzące lecho zapakuj do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.