bakłażan z pomidorami na zimę bez sterylizacji
Proponuję inną opcję przekąski z bakłażana w puszkach na zimę. Przepis bez sterylizacji, wszystko jest przygotowywane szybko i bardzo proste. Poradzi sobie nawet początkujący! Takie przygotowanie urozmaici Twoje menu i będzie smacznym dodatkiem do wielu potraw.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, obierz, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem.
Pokrój bakłażana w kostkę o średniej grubości.
Umieść masę pomidorową na patelni, zagotuj i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 15 minut.
W gotującej się masie pomidorowej umieść przygotowane bakłażany, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i posiekany czosnek.
Zapakuj wrzący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.