bakłażan z pomidorami na zimę bez sterylizacji

50 min
3 puszki po 0,5 l
Bakłażan z pomidorami na zimę bez sterylizacji
Anzhela, stock.adobe.com
0

Proponuję inną opcję przekąski z bakłażana w puszkach na zimę. Przepis bez sterylizacji, wszystko jest przygotowywane szybko i bardzo proste. Poradzi sobie nawet początkujący! Takie przygotowanie urozmaici Twoje menu i będzie smacznym dodatkiem do wielu potraw.

Składniki

  • bakłażany - 1 kg
  • pomidory - 1,5 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • Olej roślinny - 4 art.
  • ocet (9%) – 1 art.
  • cukier - 3 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, obierz, pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem.

Pokrój bakłażana w kostkę o średniej grubości.

Umieść masę pomidorową na patelni, zagotuj i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 15 minut.

W gotującej się masie pomidorowej umieść przygotowane bakłażany, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i posiekany czosnek.

Zapakuj wrzący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy