półfabrykaty na zimę
08.02.2023
lecho z fasolą i koncentratem pomidorowym na zimę
1 godz. 10 min.
18 porcji
W oryginalnym przepisie lecho składa się z papryki i świeżych pomidorów. Proponuję spróbować równie smacznej opcji-lecho z fasolą i koncentratem pomidorowym. Przygotowanie tego dania zajmie nieco ponad godzinę.
Składniki
- fasola - 200 g
- papryka - 1 kg
- cebula - 1 kg
- czosnek - 50 g
- Pasta pomidorowa - 500 g
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet - 100 ml
- ziele angielskie - 5 groszek
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 80 g
- sól - 100 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz fasolę, zalej zimną wodą i odłóż na bok na 4 godziny.
Paprykę, cebulę obrać i pokroić.
Połącz posiekane warzywa, koncentrat pomidorowy, sól, cukier i olej. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj fasolę i gotuj przez kolejne 40 minut.
Dodaj czosnek i przyprawy przepuszczone przez prasę. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy