Chcę podzielić się z wami świetnym przepisem na bakłażany bez octu na zimę. Warzywa są wstępnie gotowane w osolonej wodzie z przyprawami. Zamiast oleju roślinnego można użyć kukurydzy lub oliwy tłoczonej na zimno.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- cebula - 4 kawałki
- Olej roślinny - 250 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana na małe kawałki.
Zagotuj wodę, dodaj sól, cukier, przyprawy i bakłażany.
Gotuj przez 5 minut i wrzuć do durszlaka.
Obierz cebulę i posiekaj.
Wymieszaj bakłażany z cebulą i włóż do czystych, suchych słoików.
Równomiernie rozprowadź olej na słoikach, sterylizuj przez 15 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy