bakłażan z czosnkiem na zimę

25 min
6 porcji
Bakłażan z czosnkiem na zimę
al62, stock.adobe.com
0

Twoje zimowe menu będzie ciekawsze, jeśli latem zaopatrzysz się w różne przetwory warzywne. Między innymi polecam gotowanie bakłażana z czosnkiem. Aromatyczną przekąskę można podawać z większością dań głównych.

Składniki

  • bakłażany - 2 kg
  • czosnek - 100 g
  • Olej roślinny - 250 ml
  • ocet - 60 ml
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • sól - 2 art.
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany i zalej osoloną wodą przez 15 minut.

Zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, sól, ocet i bakłażan.

Gotuj, aż bakłażan będzie miękki. Średnio zajmuje to 5-8 minut.

Wrzuć warzywa do durszlaka, wymieszaj z olejem i posiekanym czosnkiem.

Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń i dobrze zawiń na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy