Twoje zimowe menu będzie ciekawsze, jeśli latem zaopatrzysz się w różne przetwory warzywne. Między innymi polecam gotowanie bakłażana z czosnkiem. Aromatyczną przekąskę można podawać z większością dań głównych.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet - 60 ml
- liść laurowy - 4 kawałki
- sól - 2 art.
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany i zalej osoloną wodą przez 15 minut.
Zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, sól, ocet i bakłażan.
Gotuj, aż bakłażan będzie miękki. Średnio zajmuje to 5-8 minut.
Wrzuć warzywa do durszlaka, wymieszaj z olejem i posiekanym czosnkiem.
Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń i dobrze zawiń na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy