kompot z tarniny na zimę

30 min
16 porcji
Kompot z tarniny na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Szczególną uwagę zwracam na przygotowanie kompotów na zimę. Staram się gotować wiele z nich w asortymencie. Między innymi zdecydowanie gotuję co najmniej kilka słoików kompotu z tarniny. Cieszy się pięknym kolorem, lekko cierpkim smakiem i cudownym aromatem.

Składniki

  • śliwki (ciernie) – 1 kg
  • cukier - 350 g
  • kwas cytrynowy - 2 g
  • woda - 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj śliwki i spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść śliwki w wysterylizowanych słoikach, wypełniając nie więcej niż połowę.

Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i odstaw na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy.

Gotuj przez 3 minuty i napełnij słoiki śliwkami do góry.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy