Szczególną uwagę zwracam na przygotowanie kompotów na zimę. Staram się gotować wiele z nich w asortymencie. Między innymi zdecydowanie gotuję co najmniej kilka słoików kompotu z tarniny. Cieszy się pięknym kolorem, lekko cierpkim smakiem i cudownym aromatem.
Składniki
- śliwki (ciernie) – 1 kg
- cukier - 350 g
- kwas cytrynowy - 2 g
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj śliwki i spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść śliwki w wysterylizowanych słoikach, wypełniając nie więcej niż połowę.
Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i odstaw na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy.
Gotuj przez 3 minuty i napełnij słoiki śliwkami do góry.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy