Uwielbiam sosy jagodowe za ich różnorodność i wszechstronność. Jednym z ulubionych w mojej rodzinie był sos winogronowy, który bardzo świeżo i oryginalnie rozcieńcza klasyczne przepisy z żurawiny, borówki brusznicy lub porzeczki. Opowiadam!
Składniki
- Winogrona - 2 kg
- cukier - 400 g
- ocet winny - 400 ml
- mielony imbir - 5 g
- Goździk - 2.5 g
- ziele angielskie - 5 groszek
- czosnek - 10 g
- Chili - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj winogrona i zmiel je blenderem.
W razie potrzeby przetrzyj puree przez sito.
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj sos przez kolejne pół godziny.
Zwiń go na zimę w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy