namoczone suszone śliwki na zimę

15 min
6 porcji
Namoczone suszone śliwki na zimę
Yaruniv-Studio, stock.adobe.com
0

Moczenie owoców i warzyw to łatwy sposób na wykonanie półfabrykatów bez kwasu octowego. Najczęściej jabłka są przygotowywane w ten sposób. Dzisiaj chcę opowiedzieć przepis na namoczone suszone śliwki. Pamiętaj, że możesz pobrać próbkę nie wcześniej niż za miesiąc.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.

Odcedź, lekko ostudź suszone śliwki.

Napełnij sterylizowane słoiki przyprawami i suszonymi śliwkami.

Wymieszaj wodę z cukrem i solą, gotuj przez 5 minut, wyłącz ogrzewanie i odłóż na bok na 10-15 minut.

Wlej lekko schłodzoną marynatę do słoików ze śliwkami. Zamknij nylonowymi pokrywkami i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 1 miesiąc.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy