Moczenie owoców i warzyw to łatwy sposób na wykonanie półfabrykatów bez kwasu octowego. Najczęściej jabłka są przygotowywane w ten sposób. Dzisiaj chcę opowiedzieć przepis na namoczone suszone śliwki. Pamiętaj, że możesz pobrać próbkę nie wcześniej niż za miesiąc.
Składniki
- suszone śliwki - 1 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- cukier - 200 g
- sól - 30 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.
Odcedź, lekko ostudź suszone śliwki.
Napełnij sterylizowane słoiki przyprawami i suszonymi śliwkami.
Wymieszaj wodę z cukrem i solą, gotuj przez 5 minut, wyłącz ogrzewanie i odłóż na bok na 10-15 minut.
Wlej lekko schłodzoną marynatę do słoików ze śliwkami. Zamknij nylonowymi pokrywkami i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 1 miesiąc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy