Sprytne gospodynie domowe zawsze konserwują buraki na zimę. Można go dodawać do zup, sałatek i przekąsek. To świetna oszczędność czasu i oszczędza budżet rodzinny. Mam swój ulubiony przepis na gotowane buraki. Podzielę się nim dzisiaj z wami.
Składniki
dla buraków:
- Burak - 2 kg
- woda - 5 L
do marynaty:
- ocet - 100 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- cukier - 80 g
- sól - 40 g
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj buraki, włóż do rondla z zimną wodą i gotuj przez 2 godziny.
Wyjmij z wody, ostudź, obierz i posiekaj.
Złóż do przygotowanych słoików, potrząsając kilka razy.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i przyprawy.
Gotuj przez 2 minuty, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej wrzącą marynatę do buraków w słoikach, sterylizuj przez 10 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy