gotowane buraki na zimę w słoikach

2 godz. 10 min.
8 porcji
Gotowane buraki na zimę w słoikach
Madeleine Steinbach, stock.adobe.com
0

Sprytne gospodynie domowe zawsze konserwują buraki na zimę. Można go dodawać do zup, sałatek i przekąsek. To świetna oszczędność czasu i oszczędza budżet rodzinny. Mam swój ulubiony przepis na gotowane buraki. Podzielę się nim dzisiaj z wami.

Składniki

dla buraków:
do marynaty:
  • ocet - 100 ml
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 5 groszek
  • ziele angielskie - 2 groszek
  • cukier - 80 g
  • sól - 40 g
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj buraki, włóż do rondla z zimną wodą i gotuj przez 2 godziny.

Wyjmij z wody, ostudź, obierz i posiekaj.

Złóż do przygotowanych słoików, potrząsając kilka razy.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i przyprawy.

Gotuj przez 2 minuty, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Wlej wrzącą marynatę do buraków w słoikach, sterylizuj przez 10 minut i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy