Czy wiesz, jak gotować pączki na majonezie? Jeśli nie, ten przepis jest dla ciebie! Zawsze mi pomaga, jeśli w domu zabraknie jajek i mleka. Należy pamiętać, że taki dodatek sprawi, że ciasto będzie nie tylko miękkie, ale także tłuste. Drożdże suche można zastąpić drożdżami tłustymi.
Składniki
- mąka - 500 g
 - majonez - 3 art.
 - cukier puder - 4 art.
 - suche drożdże - 8 g
 - sól - na czubku noża
 - woda (ciepły) – 1 szkło
 - Olej roślinny (do pieczenia) – 400 ml
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier puder.
Dodaj majonez, sól i mieszaj, aż się połączą.
Wlać przesianą mąkę, zagnieść ciasto i przykryć ręcznikiem na 1 godzinę.
Rozwałkuj grube ciasto, wyciśnij pączki szklankami o różnych rozmiarach i pozostaw na 15-20 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Smaż pączki na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty i połóż na ręczniku papierowym.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy