pieczenie 18.03.2022

pączki na majonezie

50 min
5 porcji
Pączki na majonezie
Aleksander Marczenko, stock.adobe.com
0

Czy wiesz, jak gotować pączki na majonezie? Jeśli nie, ten przepis jest dla ciebie! Zawsze mi pomaga, jeśli w domu zabraknie jajek i mleka. Należy pamiętać, że taki dodatek sprawi, że ciasto będzie nie tylko miękkie, ale także tłuste. Drożdże suche można zastąpić drożdżami tłustymi.

Składniki

  • mąka - 500 g
  • majonez - 3 art.
  • cukier puder - 4 art.
  • suche drożdże - 8 g
  • sól - na czubku noża
  • woda (ciepły) – 1 szkło
  • Olej roślinny (do pieczenia) – 400 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier puder.

Dodaj majonez, sól i mieszaj, aż się połączą.

Wlać przesianą mąkę, zagnieść ciasto i przykryć ręcznikiem na 1 godzinę.

Rozwałkuj grube ciasto, wyciśnij pączki szklankami o różnych rozmiarach i pozostaw na 15-20 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

Smaż pączki na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty i połóż na ręczniku papierowym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy