Ta pyszna pizza jest znana i kochana przez wielu. Zwyczajowo gotuje się go z mozzarellą i pikantnym salami pepperoni. Stąd właściwie apetyczne danie ma swoją nazwę. Mówię ci, jak zrobić pizzę pepperoni w domu.
Składniki
 do testu:
 - mąka - 1,5 szklanki
 - suche drożdże (szybko działające) – 10 g
 - woda (ciepły) – 150 ml
 - cukier - 0,5 łyżeczka
 - sól - 0,5 łyżeczka
 - Olej roślinny (do smarowania) – 20 ml
 
 do nadzienia:
 - salami (pepperoni) – 100 g
 - Mozzarella - 150 g
 - ostra czerwona papryka (płatki) – 0,5 CZ. l.
 - sos pomidorowy - 5 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Dodaj sól, cukier i suche drożdże.
Dodaj ciepłą wodę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Salami pokrój w cienkie plasterki, zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Obficie posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym i posyp płatkami pieprzu.
Rozłóż ser i krążki kiełbasy równomiernie.
Piecz pizzę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy