pieczenie 22.01.2022

domowa pizza pepperoni

1 godz. 0 min.
8 porcji
Domowa pizza pepperoni
elnariz, stock.adobe.com
0

Ta pyszna pizza jest znana i kochana przez wielu. Zwyczajowo gotuje się go z mozzarellą i pikantnym salami pepperoni. Stąd właściwie apetyczne danie ma swoją nazwę. Mówię ci, jak zrobić pizzę pepperoni w domu.

Składniki

do testu:
  • mąka - 1,5 szklanki
  • suche drożdże (szybko działające) – 10 g
  • woda (ciepły) – 150 ml
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smarowania) – 20 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Dodaj sól, cukier i suche drożdże.

Dodaj ciepłą wodę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

Salami pokrój w cienkie plasterki, zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

Obficie posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym i posyp płatkami pieprzu.

Rozłóż ser i krążki kiełbasy równomiernie.

Piecz pizzę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy