Ta pyszna pizza jest znana i kochana przez wielu. Zwyczajowo gotuje się go z mozzarellą i pikantnym salami pepperoni. Stąd właściwie apetyczne danie ma swoją nazwę. Mówię ci, jak zrobić pizzę pepperoni w domu.
Składniki
do testu:
- mąka - 1,5 szklanki
- suche drożdże (szybko działające) – 10 g
- woda (ciepły) – 150 ml
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smarowania) – 20 ml
do nadzienia:
- salami (pepperoni) – 100 g
- Mozzarella - 150 g
- ostra czerwona papryka (płatki) – 0,5 CZ. l.
- sos pomidorowy - 5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Dodaj sól, cukier i suche drożdże.
Dodaj ciepłą wodę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Salami pokrój w cienkie plasterki, zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Obficie posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym i posyp płatkami pieprzu.
Rozłóż ser i krążki kiełbasy równomiernie.
Piecz pizzę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy