Kuchnia japońska wciąż zaskakuje! Teraz najdelikatniejsze mochi są w kolejce. Apetyczny deser jest koniecznie przygotowywany z mąki ryżowej, ale nadzienia mogą być bardzo różnorodne. Moim zdaniem najlepiej smakuje z twarogiem.
Składniki
- mąka ryżowa - 100 g
- cukier puder - 2 art.
- woda - 180 ml
- barwnik spożywczy (inny) – kropla po kropli
- skrobia kukurydziana (do pracy z testem) – 1 art.
- ser twarogowy - 200 g
- mleko skondensowane - 5 art.
- barwnik spożywczy (inny) – kropla po kropli
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę ryżową, cukier puder i wodę.
Podziel ciasto według liczby różnych kolorów, wymieszaj każdy kawałek z barwnikiem.
Włóż półfabrykaty do misek i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund.
Wyjmij, wymieszaj i ponownie mikrofaluj na 30 sekund. Powtarzaj procedurę, aż ciasto zgęstnieje.
Połącz twaróg i mleko skondensowane.
Podziel nadzienie według liczby różnych kolorów ciasta, do każdej części dodaj kroplę barwnika i dokładnie wymieszaj.
Posyp stół skrobią. Rozwałkuj ciasto cienkim ciastem, wyciśnij małe kółka za pomocą formy.
Wybierz odpowiednie wypełnienie kolorystyczne. Połóż trochę na kółkach i mocno przyklej. Nadaj ciastu Okrągły kształt.