Szukasz prostego przepisu na deser? Radzę przygotować pyszny budyń twarogowy z rokitnikiem. Taka uczta jest chętnie spożywana przez dorosłych i dzieci. Zamiast mąki używa się kaszy manny, więc ciasto należy pozostawić na 10 minut.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka od żółtek i ubij z cukrem na ostre szczyty.
Przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu budyń będzie bardziej miękki i przewiewny.
Wymieszaj semolinę, skrobię, śmietanę, wanilinę, twarożek i żółtka. Pozostaw masę na 10 minut, aby semolina puchła.
Porcjami dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Nasmaruj formę masłem, włóż masę twarogową i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Schłodzić gotowy budyń, odwrócić i ostrożnie wyjąć z formy. Dodaj rokitnik i liście mięty.