Domowy deser zrobiony z miłością jest o wiele smaczniejszy i oczywiście zdrowszy niż jakiekolwiek słodycze ze sklepu. Dziś proponuję wypróbować ciekawy przepis na najdelikatniejsze ciasto sufletowe. Gotowanie zajmuje ogólnie kilka godzin.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 4 art.
- sól - na czubku noża
- cukier puder (do posypania) – 2 art.
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 80 g
- mąka - 1 łyżeczka
- żelatyna - 25 g
- mleko - 100 ml
- woda (gotowany) – 80 ml
- esencja waniliowa - 2 krople
- masło - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą masę.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyłóż dzieloną formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz przez 35 minut w 175 stopniach.
Zalej żelatynę zimną wodą i odłóż na bok na 15 minut.
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek.
Ubij żółtka z cukrem na biało.
Dodaj mąkę, mleko, mieszaj do uzyskania gładkości i podgrzej w łaźni wodnej. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Dodaj esencję waniliową, ubite masło i dobrze ubij mikserem z dużą prędkością.
Schłodzone białka ubij na ostre szczyty.
Dodaj spuchniętą żelatynę i wymieszaj.
Delikatnie wymieszaj masę żółtek i białek.
Pokrój biszkopt na dwa ciasta o tej samej grubości.
Połóż pierwsze ciasto na dnie dzielonej formy, wlej suflet i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.
Ostrożnie połóż drugie ciasto biszkoptowe na wierzchu i ponownie Wyślij do lodówki na 1,5 godziny.
Wyjmij gotowe ciasto z dzielonej formy i posyp cukrem pudrem.