Wielu waha się przed gotowaniem profiteroles. Niektórzy uważają ciasto kremowe za trudne, inni boją się procesu pieczenia. W rzeczywistości oba są bardzo proste. Przekonaj się sam na przykładzie tego przepisu na profiteroles z kremem!
Składniki
- mąka - 180 g
- masło - 100 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- woda - 180 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- żółtka - 2 kawałki
- mleko - 200 ml
- mąka - 1 art.
- cukier - 120 g
- esencja waniliowa - 1 kropla
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj pokrojone na kawałki masło, sól i cukier. Gotuj wszystko razem przez 5 minut i zdejmij z ognia.
Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Ciasto lekko ostudzić i ubić mikserem, dodając po jednym jajku. Masa powinna być gruba i błyszcząca.
Za pomocą worka do szprycowania ułóż ciasto na blasze wyłożonej pergaminem.
Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Połącz żółtka, mąkę, cukier i esencję waniliową.
Wlej gorące mleko i ubij mikserem, aż będzie gładkie.
Rozgrzej masę przez 5 minut na małym ogniu, wyłącz i ostudź.
Wypełnij gotowe profiteroles schłodzoną śmietaną. Możesz to zrobić za pomocą strzykawki do ciasta lub łyżki.