Soczysty, obfity, rozpływa się w ustach – wszystko o takiej zapiekance ziemniaczanej. A jak inaczej, jeśli wszystko, co najlepsze, idzie tutaj od razu-boczek z grzybami. Wolę układać więcej warstw, ale możesz ograniczyć się do dwóch.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki i zetrzyj na puree ze śmietaną i masłem.
Dodaj starty ser i wymieszaj.
Drobno posiekaj boczek i smaż na złoty kolor. Odłożyć.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę z grzybami do miękkości. Dodaj boczek i dopraw.
Ułóż boczek z grzybami i ziemniakami w formie warstwami, tak aby na wierzchu była warstwa ziemniaków.
W razie potrzeby udekoruj kawałkami boczku.
Wyślij zapiekankę do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy