dżem z płatków dzikiej róży

2 godz. 0 min.
2 porcja
Dżem z płatków dzikiej róży
0

Stopniowo dżem z płatków dzikiej róży przestaje być czymś zupełnie dziwacznym. Coraz więcej osób dowiaduje się o nim i rzadko kto pozostaje obojętny. A wszystko dlatego, że przedmiot jest nie tylko niezwykły, ale także bardzo smaczny.

Składniki

  • cukier - 160 g
  • płatki róż (dzika róża) – 40 g
  • woda - 100 ml
  • kwas cytrynowy - 3 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij świeże płatki zimną, osoloną wodą przez 10 minut, a następnie spłucz.

Zagotuj syrop z cukru, wody i kwasu cytrynowego.

Włóż do niego płatki i gotuj przez 5 minut.

Przez pół godziny zdejmij z ognia i ponownie gotuj przez 5 minut.

Powtórz poprzedni krok.

Po trzecim gotowaniu zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy