Stopniowo dżem z płatków dzikiej róży przestaje być czymś zupełnie dziwacznym. Coraz więcej osób dowiaduje się o nim i rzadko kto pozostaje obojętny. A wszystko dlatego, że przedmiot jest nie tylko niezwykły, ale także bardzo smaczny.
Składniki
- cukier - 160 g
- płatki róż (dzika róża) – 40 g
- woda - 100 ml
- kwas cytrynowy - 3 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij świeże płatki zimną, osoloną wodą przez 10 minut, a następnie spłucz.
Zagotuj syrop z cukru, wody i kwasu cytrynowego.
Włóż do niego płatki i gotuj przez 5 minut.
Przez pół godziny zdejmij z ognia i ponownie gotuj przez 5 minut.
Powtórz poprzedni krok.
Po trzecim gotowaniu zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy