Czarna porzeczka zawiera wiele cennych substancji, więc zdecydowanie musi być zaopatrzona w duże ilości na zimę. Dla odmiany proponuję przepis na gęsty dżem z czarnej porzeczki z całymi jagodami. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel jedną trzecią porzeczek w blenderze.
Dodaj wodę, cukier i gotuj przez 10 minut.
Dodaj pozostałe jagody, wyłącz ogień i pozostaw na 2 godziny.
Gotuj dżem przez 2 minuty i ponownie odłóż na bok na 1,5-2 godziny.
Umieść patelnię po raz trzeci na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Ostrożnie włóż dżem do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy