gęsty dżem z czarnej porzeczki z całymi jagodami

25 min
6 porcji
Gęsty dżem z czarnej porzeczki z całymi jagodami
Maxim Ślusarczuk, stock.adobe.com
0

Czarna porzeczka zawiera wiele cennych substancji, więc zdecydowanie musi być zaopatrzona w duże ilości na zimę. Dla odmiany proponuję przepis na gęsty dżem z czarnej porzeczki z całymi jagodami. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel jedną trzecią porzeczek w blenderze.

Dodaj wodę, cukier i gotuj przez 10 minut.

Dodaj pozostałe jagody, wyłącz ogień i pozostaw na 2 godziny.

Gotuj dżem przez 2 minuty i ponownie odłóż na bok na 1,5-2 godziny.

Umieść patelnię po raz trzeci na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Ostrożnie włóż dżem do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy