Duża ilość warzyw nadaje naleśnikom soczysty i apetyczny smak. Przygotowują się po prostu. Konwencjonalnie cały proces można podzielić na dwa etapy: przygotowanie warzyw i praca z ciastem. Po usmażeniu placki rozłożyć na papierowej serwetce.
Składniki
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 100 g
- kalafior - 200 g
- zielony groszek - 100 g
- szczypiorek - kilka łodyg
- koperek - 3 gałązki
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel kalafior na kwiatostany i gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut.
Wrzuć kapustę do durszlaka i zmiel blenderem.
W osobnym pojemniku gotuj zielony groszek do miękkości.
Drobno posiekaj szczypiorek i koperek.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i kwaśną śmietaną.
Dodaj kalafior, zielony groszek, koperek i cebulę.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być grube, ale płynne.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy