pieczenie 08.11.2022

Baursaki na mleku

2 godz. 0 min.
40 porcji
Baursaki na mleku
zakiroff, stock.adobe.com
0

Baursaki to tradycyjne środkowoazjatyckie danie podobne do naszych pączków. Przygotowanie nie jest trudne, składniki są proste, a opcji serwowania jest wiele. Baursaki są idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane, a także stanowią doskonałą alternatywę dla chleba.

Składniki

  • mleko (ciepły) – 200 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • suche drożdże - 5 g
  • mąka - 350 g
  • Olej roślinny (+do głębokiego smażenia) – 25 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj ciasto: aby to zrobić, w dużej misce połącz ciepłe mleko, drożdże i cukier. Dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15-20 minut, aż utworzy się puszysty kapelusz.

Dodaj olej roślinny i sól do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka.

Do powstałej mieszanki, ciągle mieszając, dodaj mąkę w małych porcjach.

Wyjmij ciasto z miski, posyp mąką i ugniataj rękami, aż będzie gładkie. Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni.

Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Delikatnie zmiażdż ciasto olejem roślinnym i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Przygotuj ciasto do rozwałkowania. Aby to zrobić, posyp go odrobiną mąki, zwiń w tortillę o grubości około 1 cm i wytnij kółka za pomocą małej szklanki. Przykryj kółka ciasta ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

W kotle lub głębokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego.

Podsmaż baursaki na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.

Ułóż gotowe baursaki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Możesz posypać produkty cukrem pudrem lub podawać ze słodkim syropem lub pozostawić świeże.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy