Baursaki to tradycyjne środkowoazjatyckie danie podobne do naszych pączków. Przygotowanie nie jest trudne, składniki są proste, a opcji serwowania jest wiele. Baursaki są idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane, a także stanowią doskonałą alternatywę dla chleba.
Składniki
- mleko (ciepły) – 200 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- suche drożdże - 5 g
- mąka - 350 g
- Olej roślinny (+do głębokiego smażenia) – 25 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ciasto: aby to zrobić, w dużej misce połącz ciepłe mleko, drożdże i cukier. Dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15-20 minut, aż utworzy się puszysty kapelusz.
Dodaj olej roślinny i sól do ciasta. Mieszaj, aż będzie gładka.
Do powstałej mieszanki, ciągle mieszając, dodaj mąkę w małych porcjach.
Wyjmij ciasto z miski, posyp mąką i ugniataj rękami, aż będzie gładkie. Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni.
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Delikatnie zmiażdż ciasto olejem roślinnym i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Przygotuj ciasto do rozwałkowania. Aby to zrobić, posyp go odrobiną mąki, zwiń w tortillę o grubości około 1 cm i wytnij kółka za pomocą małej szklanki. Przykryj kółka ciasta ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
W kotle lub głębokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego.
Podsmaż baursaki na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią.
Ułóż gotowe baursaki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Możesz posypać produkty cukrem pudrem lub podawać ze słodkim syropem lub pozostawić świeże.