pieczenie 29.12.2022

Charlotte na kefirze z jabłkami w piekarniku

40 min
8 porcji
Charlotte na kefirze z jabłkami w piekarniku
Dmitriy, stock.adobe.com
0

Co może być smaczniejszego niż pachnąca Charlotte z jabłkami? Uwielbiam gotować na kefirze. Zgodnie z tym przepisem zawsze okazuje się bujny i pyszny! Nie zapomnij również wcześniej rozgrzać piekarnika: ma to znaczący wpływ na wynik.

Składniki

  • kefir (ciepły) – 200 ml
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 260 g
  • jabłka (średnie) – 3 kawałki
  • cukier - 150 g
  • sól - na czubku noża
  • wanilina - na czubku noża
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • masło (do smarowania formy) – 10 g
  • cukier puder (do dekoracji) – 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.

Wlej ciepły kefir i mieszaj, aż będzie gładki.

Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wanilią.

Wlej suchy kęs do mieszanki jajeczno-kefirowej i dokładnie wymieszaj.

Jabłka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.

Wrzuć jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Nasmaruj formę olejem, przykryj pergaminem i wlej ciasto.

Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Posyp gotową Charlotte cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy