Co może być smaczniejszego niż pachnąca Charlotte z jabłkami? Uwielbiam gotować na kefirze. Zgodnie z tym przepisem zawsze okazuje się bujny i pyszny! Nie zapomnij również wcześniej rozgrzać piekarnika: ma to znaczący wpływ na wynik.
Składniki
- kefir (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 260 g
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- cukier - 150 g
- sól - na czubku noża
- wanilina - na czubku noża
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- masło (do smarowania formy) – 10 g
- cukier puder (do dekoracji) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Wlej ciepły kefir i mieszaj, aż będzie gładki.
Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wanilią.
Wlej suchy kęs do mieszanki jajeczno-kefirowej i dokładnie wymieszaj.
Jabłka opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki.
Wrzuć jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Nasmaruj formę olejem, przykryj pergaminem i wlej ciasto.
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posyp gotową Charlotte cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy