pieczenie 22.01.2022

naleśniki z mąki gryczanej

30 min
4 porcje
Naleśniki z mąki gryczanej
M.studio, stock.adobe.com
0

Polecam zmieszanie mąki gryczanej na pół z mąką pszenną, w przeciwnym razie ciasto po obróceniu po prostu pęknie. Ogólnie naleśniki gryczane można podawać z dowolnymi dodatkami, ale najlepiej komponują się ze słonymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą mikserem.

Dodaj połowę mleka i wymieszaj.

Wymieszaj mąkę gryczaną i pszenną.

W małych porcjach wsyp mąkę do miski z mieszanką jajeczno-mleczną. Ubijaj mikserem na niskich obrotach przez 3-5 minut.

Wlej pozostałe mleko, 1 łyżkę. l olej roślinny i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj rozgrzaną patelnię olejem, wlej trochę ciasta i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z resztą ciasta.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy