Polecam zmieszanie mąki gryczanej na pół z mąką pszenną, w przeciwnym razie ciasto po obróceniu po prostu pęknie. Ogólnie naleśniki gryczane można podawać z dowolnymi dodatkami, ale najlepiej komponują się ze słonymi.
Składniki
- mleko (ciepły) – 450 ml
- mąka gryczana - 150 g
- mąka - 100 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą mikserem.
Dodaj połowę mleka i wymieszaj.
Wymieszaj mąkę gryczaną i pszenną.
W małych porcjach wsyp mąkę do miski z mieszanką jajeczno-mleczną. Ubijaj mikserem na niskich obrotach przez 3-5 minut.
Wlej pozostałe mleko, 1 łyżkę. l olej roślinny i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj rozgrzaną patelnię olejem, wlej trochę ciasta i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy